A Bűvész bosszúja

Olvasási idő: 2 Perc

Némethonban Hamelát a régi századokban, egyszerre csak meglepte egy polczegér tábor. A fegyvertelen ellenség roppant pusztitásokat vive véghez a város éléstárában. Mindent elkövetett a jámbor polgárság elűzésére, kipusztitására, de teljességgel nem sikerült.

A város ily elkeseredésében egy férfi jelenik meg, ki megértvén a szomoru helyzetet, azon ajánlatot teszi, mikép jó fizetésért elfogja pusztitani. A város kapott rajta. És az idegen, mert észrevette, hogy mindent kérhet, felette nagy árt szabott. Azonban a mit kért, kevés alku után megigérték.

A város kiváncsian várta, mint fog nagy vállalatához, s igen meglepve érzék magokat, midőn a férfi elő áll, bűvös sípot vesz elő, megfujja, rajta indulót kezd. A nép várta mi lesz belőle. Egyszer csak az egész városban mintha toborzás folyna, az egerek az utszákra kezdenek kitánczolni, s el a bűvész körébe, ki sípjával meg nem szűnt őket mulattatni. Ekkor megindult a város mellett folyó Visurgis felé, a had tánczolva követte őt: az egerek aprója, nagyja ugy el volt bájoltatva, hogy mind egyig be tánczoltak a folyóba, hol sirjokat lelék.